В Україні ростуть майже 2000 видів шапкових грибів, з них їстівні вважаються не більше 500.
Як захистити себе від шкідливих поганок, і що робити, якщо підозрюєте, що все-таки спробували токсичний гриб:
-краще відмовитися від споживання дикоростучих грибів, замінивши їх грибами, які ростуть штучно, підлягають контролю і продаються в торговій мережі;
-не купуйте гриби на стихійних ринках;
- якщо все ж таки пійшли за грибами - уважно огляньте їх: зверніть увагу на кольорові шапки, губки, ніжки;
-збирайте тільки добре знайомі вам гриби. При найменшій сумлінні зразу викинути гриб, не залишаючи його наряду з іншими;
-не збирайте занадто молодих або старих грибів - їх легко переплутати з ядовими;
-не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, у тому числі важких металів;
- Не збирайте гриби в засушливу погоду: в цей час грибок пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів;
-не пробуйте сирі гриби;
-дома ще раз провірте грибы: усі сумлінні слід викидати;
-готують гриби протягом перших днів після збору;
-варити гриби не менше трьох разів, кожного разу в свіжому підсоленому воді не менше 30 хвилин;
-зберігайте блюда з грибами в холодильнику в емалірованній посуді більше суток.
Основні ознаки отруєння:
-тошнота;
-рвота;
-різка біль у животі, діарея;
-підвищення температури тіла, зниження пульсу, запаморочення, судороги, відтоки крові від кінцівок (холодні руки і ноги), поява галюцинацій та бреда.
"Якщо у вас з'явився хоч один з цих симптомів - терміново зателефонуйте" 103 ". Поки їде допомога, промийте желудок простою водою (викликайте поранення), пийте багато рідини і прийміть сорбенти"